Τσίπρας: Εν έτη 2017 επικρέμεται από πάνω μας το casus belli

«Το πλέον βασικό είναι η Ελλάδα και η Τουρκία να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης», τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Γνωρίζουμε τα ζητήματα που μας χωρίζουν και υπονομεύουν καθημερινά τις σχέσεις μας. Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο στη γειτονιά μας και οι εξελίξεις που μας φέρνουν αντιμέτωπους με την ανάγκη σε αυτήν την περίοδο να ενισχύσουμε τους διαύλους της επικοινωνίας μας. Αλλά, ξεκαθάρισα ότι αυτό θα γίνει μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και κυρίως στη συνθήκη της Λωζάνης», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Για να συμπληρώσει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ανάγκη εκσυγχρονισμού των σχέσεων μας, στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών και της συνθήκης της Λωζάνης και σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Μιλήσαμε ανοικτά και δεν κρυφτήκαμε. Αναφερθήκαμε στην ευρύτερη περιοχή, το Αιγαίο και την πρόκληση στο Αιγαίο. Οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αποτελούν κίνδυνο τόσο για τις δύο χώρες όσο και για τους πιλότους μας».

«Εν έτη 2017 επικρέμεται από πάνω μας το casus belli», τόνισε ο κ. Τσίπρας, που στη συνέχεια σημείωσε: «Συμφωνήσαμε να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες για τα μέτρα ανοικοδόμησης και ασφάλειας».

Όσο για το Κυπριακό, είπε ότι «η λύση πρέπει να τίθεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ». Ενώ για το θέμα της προσφυγικής χρήσης είπε ότι «μας απασχόλησε ιδιαίτερα. Υπήρξε μια δύσκολη συμφωνία, αλλά δραστική συμφωνία, καθώς μείωσε τις ροές και τους θανάτους στο Αιγαίο. Χαιρέτισα τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει ο τουρκικός λαός για τη φιλοξενία 3,5 εκατ. Σύρων. Στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε με τον πρόεδρο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τόνισα ότι η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ».

Επίσης, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «για την εμβάθυνση της συνεργασίας μας στο τομέα της ασφάλειας. Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ως εκ τούτου δεν είναι μια χώρα που στηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά, είναι μια χώρα δικαίου, που υπάρχει διάκριση εξουσιών. Οπότε, οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι απόλυτα σεβαστές από όλους μας».

Σχόλια